Jak si správně vybrat kojící podprsenku? Rady pro maminky!

26 kvě

PURE-BLACK-UNDERWIRED-MOULDED-NURSING-BRA-1581

Poprsí, stejně jako celé tělo, prochází v období těhotenství obrovskými změnami. Jsou ženy, kterým se tvar a velikost poprsí mění až od čtvrtého měsíce těhotenství, a jsou takové, jejichž jedením z prvních příznaků je bolestivé zvětšování prsou. Jak poprsí ochránit před striemi a ztrátou pevnosti? Jak správně pečovat o svá prsa, aby po kojení nedocházelo k jejich nevzhlednému poklesu?

Během rozhovorů s našimi novými klientkami ve zkušebních kabinkách, velmi často slyšíme větu: „Víte, mám poprsí zničené od kojení / odkojila jsem dvě děti / tři děti / krmila jsem po dobu šesti měsíců / rok …“ apod. Většina žen si stěžuje, že právě kojení vedlo k současnému stavu jejich poprsí, se kterým již nejsou spokojené. Skutečností je, že kojení by nemělo být omluvou pro povislé, nevzhledné poprsí.

Na tento stav poprsí mohou mít vliv dva faktory:

Za prvé, během těhotenství a kojení jsou ženy (zejména ty s malými ňadry) spokojeny se vzhledem svých prsou, které jsou následkem rozbouřených hormonů v těle větší. Již během těhotenství začíná tvorba mléka a mléčné žlázy podléhají změnám. Je důležité dodržovat intervaly kojení, aby se prsa příliš nepřeplňovala mlékem, zvolit si správnou podprsenku a zabránit tím nadměrnému napínání kůže a tkání. Takto můžete aspoň s části zabránit poškození prsou a nevzhlednému výstřihu.

Druhým prvkem je nedostatečné zajištění pohodlí měnícím se prsů, nemá cenu investovat do dobré, kvalitní podprsenky. Opak je pravdou. Právě v tomto období by mělo být poprsí obzvláště chráněno a zpevněno, aby se zabránilo nadměrnému napínání kůže. Při větším poprsí se doporučuje v podprsence i spát.

Na základě nejčastěji kladených otázek od našich těhotných klientek, jsme vytvořili malou nápovědu – JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT KOJICÍ PODPRSENKU. Doufáme, že to pro mnohé z vás to budou užitečné informace.

1. S KOSTICÍ, NEBO BEZ?

Je to jedna z nejčastěji kladených otázek. Každá varianta má své výhody i nevýhody. Opravdu vše  záleží jen na budoucí mamince. Pokud má podprsenka sloužit na spaní a pohodlné noční krmení potomka, doporučili bychom podprsenku bez kostice např.: POLYANNA nebo DOTTY od firmy FREYA. Obě jsou mnohem pohodlnější při pozici v leže. Podprsenky s kosticí rozhodně lépe vypadají pod oblečením, protože jejich design je založen na struktuře běžné, každodenní podprsenky.

Současně boří mýtus, že kojící podprsenka musí být bez kostic. Dobře zvolená a vhodně široká kostice, která svým tvarem lemuje celý prs a je ukončena v podpaží, nemůže prsům uškodit a je možné ji nosit celé těhotenství i v období kojení. Naproti tomu, špatně zvolená podprsenka (malé košíčky, těsný obvod, volný obvod, který způsobuje pohyb kostic), může tlakem kostice způsobit zánět v prsu. Je třeba zdůraznit, že sama podprsenka s kosticemi nám nemůže uškodit, pouze její špatný výběr. Je třeba vyzkoušet různé varianty a vybrat si tu správnou, která vám zaručí pohodlí při nošení.

 

POLLYANNA-WHITE-NURSING-BRA-4862POLYANNA                             DOT 34-44 BLK_25_39LDOTTY

 

2. VYZTUŽENÉ, NEBO NE?

Je to podobné, jako je psáno výše – není jediné pravidlo, které říká: to je dobré, to je špatné. Vše záleží na tom, v čem se cítí nejlépe nastávající maminka. Žena s menším poprsím se většinou lépe cítí ve vyztužené podprsence a naopak ženy s větším poprsím spíše zvolí měkkou výztuž. Vyztužené košíčky u kojící podprsenky jsou přizpůsobeny k neustálému odepínání a neměly by se poškodit.

PURE-NUDE-UNDERWIRED-MOULDED-NURSING-BRA-1581

 

3. Z JAKÝCH MATERIÁLŮ BY MĚLA BÝT UŠITA?

Aby kojící podprsenka plnila svou funkci, kromě umožnění pohodlného kojení, by měla náležitě držet poprsí a zabránit jeho povolení. Proto musí být vyrobena z pevného a málo elastického materiálu. Převažují tvrzení, že po dobu kojení by měla být podprsenka bavlněná, je to další mýtus, protože bavlna je příliš měkká a elastická, aby udržela těžká prsa nalitá mlékem. Velké zpevnění prsou a tvar je velice důležitý, neboť brání „deformování mléčných žláz ve spodní části prsu“, což následně způsobuje překážku v kojení. Mimo to bavlna pomaleji schne a snadněji tvoří skvrny. Polyester, ze kterého jsou kojící podprsenky šity nejčastěji, je trvalejší a přitom slabší, a jeho struktura umožňuje snadnější prodyšnost.

 

4. JAKOU VELIKOST VYBRAT?

Velikost podprsenky během těhotenství a kojení je věc nejdůležitější, ale často podceňovaná, jak jsme již zmínili v úvodu. Pomineme-li, správné držení poprsí a estetický vzhled, mysleme především na zdraví prsou. Nesprávná velikost podprsenky, malý košíček, úzká kostice, nebo volný obvod (nejčastější prohřešky), způsobuje utlačování prsou, čímž dochází k ucpávání mléčných žláz a vzniku zánětů. Velikost kojící podprsenky vybíráme stejně jako ty běžné. Pokud nemáte s tímto výběrem zkušenost – můžete se obrátit na profesionální poradce, kteří vám pomohou s výběrem té správné velikosti.

 

5. KOLIK KOJÍCÍCH PODPRSENEK BY MĚLA ŽENA MÍT?

Nejlepší je mít ve své zásuvce minimálně dvě kojící podprsenky. Za prvé – je třeba je často prát a nestresovat se tím „ jeli už suchá, nebo ne“. Druhým problémem je skutečnost, že některé kojící ženy mají jinou velikost poprsí před a po kojení, proto je dobré mít minimálně dvě velikostí kojící podprsenky. Pokud jde o barvu a máte možnost si vybrat, zvolte jednu variantu světlou a druhou tmavou, z pochopitelných důvodů. Pokud máte ještě větší možnost výběru, zvolte barevnou – každá kojící žena by se měla cítit krásná, a nic vám nezlepší náladu víc, než barevné spodní prádlo.

 

6. V JAKÉM OBDOBÍ KUPOVAT KOJÍCÍ PODPRSENKU?

Velmi často je to jedna z prvních otázek. Je už ten správný čas nebo máme ještě počkat? Pokud jste právě zjistila, že jste těhotná, myslete na dobrou (velikost !) a pohodlnou podprsenku v době těhotenství. Není nutné volit ihned kojící podprsenku, protože před tím, než začne laktace, je malá pravděpodobnost změny prsou. Sledujte své tělo – každé těhotenství je jiné, neexistuje žádné pravidlo, že pokud se vám v předchozím těhotenství prsa nezměnila, bude to teď stejné. U některých žen jsou rostoucí prsa jedním z prvních příznaků spousty hormonů, u jiných to začne mnohem později. Doporučujeme podprsenku REBECCA od firmy FANTASIE. Má pěnové měkké košíčky, které jsou prodyšné. Je jemně elastická, takže vám vydrží déle. Jestli máte možnost, vyberte si podprsenku z lehce elastického, poddajného materiálu. Velice oblíbená u našich klientek je také SUSANNA od firmy FANTASIE. No dobře, v jakém případě byste tedy měly uvažovat o klasické kojící podprsence? Ideální čas je asi týden až dva po porodu, kdy už jsou prsa ustálená. Ovšem v praxi, se pořizuje dříve, protože každá žena chce mít do nemocnice kompletní výbavu. V takovém případě musíte navštívit brafitterku na poslední chvíli, týden nebo dva před porodem. Důležité je zvolit o něco větší košíček z důvodu dostatečného místa na nalitá prsa mlékem a prsní polštářky. Pokud jde o obvod, je důležité myslet na to, že po porodu se rychle zmenšuje, a proto je zbytečné zvolit podprsenku s velkým obvodem. Nejlepším řešením je koupit si podprsenku s variabilním zapínáním, kterou ihned můžete přizpůsobit svým potřebám.

 

7. CO PO KOJENÍ?

Ženy si často stěžují, že jejich prsa po kojení už nejsou taková, jaká byla dříve. Velmi často je to vina „ÚSPORY“ v době těhotenství a kojení. Prsa podléhají obrovským změnám – týká se to kolísání hmotnosti a hormonů, proto by jim měla být dopřána zvláštní péče. Pokud chcete svá prsa zachovat pevná a bez strií – je třeba investovat do kvalitní podprsenky. Ale pokud máte již toto období za sebou a neměla jste správnou podprsenku v době těhotenství a kojení, a stav vašeho poprsí je tímto poznamenán – JEŠTĚ NENÍ VŠE ZTRACENO! Takové poprsí se dá ještě napravit. Zvolte podprsenku ve správném rozměru s měkkými košíčky všitými na pevno. Díky tomu budou vaše prsa pěkně plná a zpevněná. Velice důležité v procesu regenerace prsou je prsa natolik nadzvednout a zpevnit, aby tkáň zasahující až do podpaží se vrátila zpět do košíčků podprsenky. Pokud na to budete důsledně dbát, po několika týdnech určitě zaznamenáte zlepšení.

 

8. JAK SI VYBRAT TEN SPRÁVNÝ TYP?

Jak si s tím vším poradit? Nejjednodušší způsob je navštívit brafitterku, která vám pomůže vybrat tu správnou velikost. Budete si moci ozkoušet několik modelů a rozhodnout se, ve kterém se cítíte nejpohodlněji. Mnoho žen se také rozhodne pro nákup přes internet – je to velice pohodlná metoda s dodávkou až do domu. Ovšem tuto formu nákupu doporučujeme pouze zkušeným podprsenkovým maniačkám.

ROSIE-WHITE-SOFT-CUP-NURSING-BRA-1212-SHORT-1216ROSIE-FUCHSIA-SOFT-CUP-NURSING-BRA-1212-SHORT-1216

 

Napsat komentář